BIP Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Piekarach Śląskich

124/2021 Prośba o dokonanie szacowania wartości zamówienia - bezgotówkowe wydawanie jednodaniowych gorących posiłków dla osób korzystających z pomocy społecznej

124/2021 Prośba o dokonanie szacowania wartości zamówienia - bezgotówkowe wydawanie jednodaniowych gorących posiłków dla osób korzystających z pomocy społecznej

W związku z koniecznością przeprowadzenia procedury związanej z udzieleniem zamówienia publicznego dotyczącego bezgotówkowe wydawanie jednodaniowych gorących posiłków dla osób korzystających z pomocy społecznej na 7 dni w tygodniu w częściach zwracam się z uprzejmą prośbą o wycenę w/w usługi uwzględniając poniższe wymagania:

Bezgotówkowe wydawanie jednodaniowych gorących posiłków dla osób korzystających z pomocy społecznej na 7 dni w tygodniu w częściach:

Część I dla obszaru – Kozłowa Góra, Os. Wieczorka, Piekary Centrum, Szarlej

Część II dla obszaru – Brzozowice, Kamień, Brzeziny, Dąbrówka Wielka

Przygotowanie i wdawanie jednodaniowych gorących posiłków (zwane dalej również jako „posiłki”) dla osób korzystających z pomocy społecznej (zwanymi dalej jako „klient” lub „strona”) na 7 dni w tygodniu.

1. Wymaga się, by placówka gastronomiczna była otwarta przez 6 dni w tygodniu (od poniedziałku do soboty) w godzinach od 10.00 do 15.00, za wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 18 stycznia 1951r. o dniach wolnych od pracy.

Zamawiający dopuszcza by placówka gastronomiczna była zamknięta w dni ustawowo wolne od pracy, jednakże o zamknięciu placówki w dni ustawowo wolne od pracy

Wykonawca informuje klientów w widocznym miejscu, co najmniej 2 dni przed dniem świątecznym. Zamówienie realizowane jest w dwóch częściach:

Część l dla obszaru – Kozłowa Góra, Oś. Wieczorka, Piekary Centrum, Szarlej

Część ll dla obszaru – Brzozowice, Kamień, Brzeziny, Dąbrówka Wielka Wykonawca może złożyć ofertę na jedną wybraną przez siebie część lub na obie części zamówienia.

2. Zamawiający dopuszcza złożenia oferty na jedną część, ale wymaga, aby Wykonawca posiadał placówkę gastronomiczną na terenie obszaru, którego dotyczy oferta.

3. W przypadku złożenia oferty na obie części wymaga się, aby Wykonawca posiadał dwie placówki gastronomiczne – po jednej na terenie z jednego obszaru wymienionych w danej części zamówienia. 4. Posiłki będą wydawane w dni robocze w godzinach od 10.00 do 15.00, w soboty od 10.00 do 14.00 5. Jednodaniowy gorący posiłek obejmuje zupę o pojemności nie mniejszej niż 350ml wraz z kiełbasą 50g i pieczywem 100g / na osobę, o temperaturze min +75°C lub alternatywnie drugie danie o gramaturze nie mniejszej niż 400g / osoba i o temperaturze min +68°C. Nie dopuszcza się serwowania posiłku jako dania typu fast food.

4. Dopuszcza się wydanie 2 posiłków bezmięsnych w jednym tygodniu kalendarzowym.

5.W jednym tygodniu kalendarzowym nie dopuszcza się podania tego samego posiłku dwukrotnie. 8.Posiłek powinien być zgodny z normami odżywczymi obowiązującymi w punktach zbiorowego żywienia oraz powinien odpowiadać wszelkim normom Instytutu Żywności i Żywienia.

6. Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, biorąc pod uwagę sezonowość na rynku artykułów rolno – spożywczych, a w przypadku mięsa i wędlin przebadanego weterynaryjnie, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych.

7. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowywania posiłków metodą tradycyjną, nie używając produktów typu „instant” oraz gotowych produktów (takich jak na przykład: zupy w proszku, puree ziemniaczane w proszku, mrożone lub chłodzone gotowe pierogi, klopsy, gołąbki itp.)

8. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania próbek żywności i po stosownym zabezpieczeniu, do ich przechowywania w zakresie zgodnym z wymogami określonymi w powszechnie obowiązujących przepisach prawa polskiego.

9. Wykonawca będzie przygotowywał i wydawał posiłki zachowując wymogi sanitarno – epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji (HACCP). Przygotowanie, wydanie i konsumpcja posiłków musi odbyć się w warunkach odpowiadających przepisom sanitarnym, epidemiologicznym i higienicznym.

10. Wykonawca zapewnia przez cały okres realizacji przedmiotu zamówienia, że placówka gastronomiczna spełniać będzie wymogi dotyczące żywienia zbiorowego.

11. Klient korzystający z pomocy powinien otrzymać zawsze posiłek gorący, który może zjeść na miejscu lub może wynieść posiłek poza placówkę we własnych naczyniach lub pojemnikach. Posiłek może odbierać również osoba pisemnie upoważniona przez stronę.

12. Na zgłoszenie klienta lub opiekunki, która donosi posiłki klientowi do domu, Wykonawca będzie zobowiązany wydać – w dniu poprzedzającym dzień wolny od pracy w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 18 stycznia 1951r. o dniach wolnych od pracy – posiłek lub suchy prowiant w cenie jednego gorącego posiłku, na każdy dzień wolny od pracy.

13. Zabrania się podawania i sprzedawania napojów alkoholowych (w tym piwa) oraz wyrobów tytoniowych w zamian lub wraz z posiłkiem.

14. Wykonawca zobowiązany jest do poinformowania niezwłocznie Zamawiającego o sytuacji zgłoszenia się klienta w stanie wskazującym na spożycie alkoholu.

15. Wykonawca powinien poinformować Zamawiającego pisemnie o nie odbieraniu posiłku przez stronę przez okres dłuższy niż 2 dni.

16. Wykonawca zobowiązany jest do posiadania w miejscu wydania posiłków aktualnego jadłospisu na dany tydzień kalendarzowy.

17. Wydawanie posiłków klientowi może nastąpić po okazaniu przez klienta pisemnego skierowania wydanego przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie. Skierowanie będzie zawierało datę przysługiwania posiłku (zgodnym z wydaną decyzją),a klient zobowiązany jest dostarczyć skierowanie placówce celem potwierdzenia rozpoczęcia wydawania posiłków. Dopuszcza się dostarczenie skierowania w inny sposób uzgodniony z Wykonawcą.

18. Skierowanie będzie wystawione oddzielnie na każdy miesiąc kalendarzowy. Zamawiający wymaga, aby wydany posiłek był potwierdzony na odwrocie skierowania własnoręcznym podpisem. 22. Skierowanie z podpisami klienta jest potwierdzeniem zrealizowania umowy oraz podstawą do uregulowania przez Zamawiającego należności za wydane posiłki.

19. Zamawiający powierza Wykonawcy do przetwarzania dane osobowe podopiecznych Zamawiającego korzystających z usług z usług wydawania jednodaniowych gorących posiłków dla osób korzystających z pomocy społecznej zgodnie z umową powierzenia danych osobowych w zakresie określonym w przedmiocie zamówienia i w celu jego realizacji. Szczegółowy zakres oraz warunki przetwarzania danych osobowych zostały określone w odrębnej umowie powierzenia Wykonawcy danych osobowych.

20. Administratorem danych osobowych jest Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Piekarach Śląskich. Wykonawca jest podmiotem przetwarzającym i powierza mu gromadzenie danych osobowych zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz zobowiązuje się do zachowania tajemnicy.

21. Wykonawca zobowiązuje się do zaprzestania przetwarzania danych osobowych po okresie obowiązywania umowy.

22. Wykonawca zobowiązuje się dopuścić do przetwarzania danych jedynie pracowników posiadających imienne upoważnienie.

23. Wykonawca oświadcza, że spełnia wymogi określone w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016r. oraz ustawy o ochronie danych osobowych oraz dołoży wszelkich starań celem należytego zabezpieczenia danych – w tym podejmie środki zabezpieczające zbiór danych, który został mu powierzony.

24. Szacunkowo przedmiot zamówienia obejmuje:

Część I dla obszaru – Kozłowa Góra, Os. Wieczorka, Piekary Centrum, Szarlej - 2 190 posiłków

Część II dla obszaru – Brzozowice, Kamień, Brzeziny, Dąbrówka Wielka – 730 posiłków

Termin realizacji zamówienia: 01.01.2022r. - 31.12.2022r.

W razie dodatkowych pytań w kwestiach merytorycznych proszę o kontakt z p.  Agnieszką Kusz pod nr tel.  287-95-03 wew 613 e-mail:  ds@mopr.piekary.pl, natomiast w kwestiach proceduralnych pod nr tel. 32 287-95-03 w 643

Zapraszam do złożenia wyceny drogą elektroniczną na adres zamowienia@mopr.piekary.pl do 23.11. 2021r.


Data wytworzenia: 2021-11-18 13:56 Autor: Agata Banasiak Data publikacji: 2021-11-18 13:56 Osoba udostępniająca na stronie: Agata Banasiak Data ostatniej modyfikacji: 2021-11-18 Osoba modyfikująca: Agata Banasiak